2021.02.06. 08:50

Több, mint tízéves küzdelem után nemrég az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást. Pont került a pálinkaszabadságharc végére, amikor tavaly az unió döntéshozó szervezete módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik – évente maximum 50 liter gyümölcsszeszig – a párlatfőzést.
Mennyiségi korlátozással idén újra adómentes a pálinkafőzés, adminisztrációja alig változik – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel. A magánfőző maximum 86 liter párlatot készíthet, legfeljebb 100 liter űrtartalmú saját pálinkafőzővel, saját gyümölcsből. Eladnia kizárólag adóraktár részére szabad.
AZ ADÓMENTESSÉGGEL MEGSZŰNIK A PÁRLATADÓJEGY, DE A MAGÁNFŐZÉST NYOMTATVÁNYON JELEZNI KELL, HOGY ARRÓL A NAV MAGÁNFŐZÖTTPÁRLAT-SZÁRMAZÁSI IGAZOLÁST KÜLDHESSEN A BEJELENTŐNEK.
Aki most kezd otthoni főzésbe, vagy az adatai megváltoztak, a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságánál köteles azt bejelenteni. A bérfőzetéssel előállított pálinka évi 50 literig adómentes.