Páty

hu | en | de
Banner 7

Elérhetőségeink

Polgármesteri Hivatal:

2071 Páty Kossuth utca 83.
2071 Páty Pf. 18.
Tel.: +3623555531
Fax: +3623344540

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 08.00 - 12.00 
13.00 - 16.00
Péntek: 08.00 - 12.00

Ügyfélszolgálat:

Kossuth Lajos u. 81.
Tel.: +3623555531
 
hétfő: 7.30 - 18.00
kedd: 7.30 - 16.00
Szerda: 7.30 - 16.00
csütörtök: 7.30 - 15.30
péntek: 7.30 - 12.00
(ebédszünet:  12.00-13.00

Községüzemeltetés(PVK):

Tel.: +36308382879
 

 

Közterület-felügyelet
07-22 óra között hívható telefonszám:
+36 30 2071 777

Körzeti megbízottak

Gebri József
Tel.: +36 70 313 5102
Fehér Tamás
Tel.: +36 30 494 6281

Pátyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tel.: +36 20 2071 105

Gyepmester

Kincses Imre
Tel.: +36 70 626 7378

Tuncsik József
Tel.: +36 20 972 8231


E-hibabejelentő

Honlap karbantartás

Belépés

BKTV

Újratervezés

2020.06.10. 12:18

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő válaszol Szádváriné Kiss Máriának, a Pátyi Kurír szerkesztőjének. Az interjúban szó esik az állami és önkormányzati költségvetések újra tervezéséről, védőeszközök beszerzéséről, a pátyi autópálya lehajtóról, a település további fejlesztési lehetőségeiről és a közös teherviselésről. Az interjút a júniusi Pátyi Kurírban is olvashatják.

 

 

 

 

 

 


Az elmúlt hónapok hirtelen jött változásai sokak életét felborították, amint az országok, nemzetek kormányai számára is az újratervezés lett a kulcsszó. Erre hivatkozott már beszélgetésünk kiindulópontjában Csenger-Zalán Zsolt választókerületünk országgyűlési képviselője is. A honatyát a veszélyhelyzet kapcsán kérdeztük a parlamenti működésről, az elindított ügyek állásáról, a tapasztalatokról és tervekről.


- Képviselő Úr! A parlamenti ciklus félidejében, egy lendületet vett gazdasági időszak közepette érkezett a koronavírus járvány. Hogyan érintette mindez az ország vezető testületeinek a mindennapjait?

- Ismeretes, hogy az ez évi költségvetésünket 2019 nyarán fogadta el a parlament, télen a kivitelezés módjairól döntöttünk, tehát év elején kész tervekkel indultunk. Ehhez képest olyan feladatok jelentek meg, amelyekre senki nem számított. Tehát teljes újratervezést igényelt a vírushelyzet! Pillanatok alatt kellett védőeszközök millióit megvenni, az egészségügyi rendszerünket a járványhoz igazítani, az operatív törzset fölállítani, hiszen az normál esetben nem működik. Az országban különböző helyszíneken, intézményekben dolgozó szakemberek munkáját kellett összehangolni, olyan új szakmákat ismertünk meg mi laikusok is, mint virológus, biomatematikus. Aztán tudóst rendőrrel, orvost katonával kellett összekapcsolni. Ez a legnagyobb feladatot és felelősséget elsősorban a miniszterelnökünknek adott, és mellette Pintér Sándor belügyminiszternek, aki sok évtizedes törzsvezetési tapasztalattal rendelkezik. S az eredmények önmagukért beszélnek! Akik az egészségügy összeomlását prognosztizálták is láthatják: a magyar egészségügy a tetejétől a talpáig tökéletesen teljesített, hihetetlen odaadással munkával, tudással. Nagyon jól működtek az önkormányzatok is. A választókerületemben példaszerűen gondoskodtak az idősekről is, Páty ebben külön jeleskedett. Megköszönöm a polgármester úr és a Hivatal áldozatos munkáját, a gyors és hatásos lépéseket, amelyek révén az itt lakók nemcsak a tiltásokat érzékelték, hanem a segítséget is, érezték, hogy értelme van a még nehezen elfogadható, kellemetlen intézkedéseknek is.Szomorú tapasztalatom, hogy egyesek politikai tőkét próbáltak kovácsolni a helyzetből, s álhíreket terjesztettek. Széll Bernadett például éppen Pátyon is maszkot osztott, mondván, nem kaptak az orvosok. Közben Budakeszin Szemző Áron, a Momentum helyi üdvöskéje saját Facebookján közzé is tette, hogy ők keresték meg az orvosokat és senki nem mondta azt, hogy nincs védőfelszerelés.

- A híradások szerint még most, a járvány jelenlegi enyhülése időszakában is érkeznek védőfelszerelések az országba. Egyre több a lélegeztetőgépek száma is.

- Ezek a tartalékok azért szükségesek, mert senki nem tudja, hogyan lesz a folytatás, viszont láttuk mindannyian a félelmetes olasz eseményeket. És ennek egyetlen kormány sem teheti ki a lakosságát, inkább legyen kihasználatlanul lélegeztetőgép, mint hogy emberek haljanak meg a kórházi folyosókon. Amíg nincs vakcina, egyetlen lehetőségünk, hogy mindenkinek biztosítsuk a túlélés, a gyógyulás esélyét. Sokat emlegetjük, s így igaz: most megnyertünk egy csatát, de a háborút még nem! És ha netán az ősszel, más influenzavírussal keveredve, újabb hullám érkezik, akkor már késő lesz a védekezésről gondolkodni, ezt most kell megtenni. Amint a kórházi ágyak felszabadítása se megy, ment egyik percről a másikra. Nem csak a lepedőt kellett kicserélni, hanem ki kellett építeni a mögöttes infrastruktúrát is, mint például az orvosi oxigén hálózat.

- Mint országgyűlési képviselőnek, miként változott a munkája ebben az időszakban?

- Az országgyűlés normál üzemmódban működött, bejártunk, a megfelelő előírások betartása végett a plenáris ülések a négyszáz fős felsőházi teremben zajlottak. A frakció ülések kicsit ritkábbak voltak, de a bizottsági megbeszélések, a szakértői egyeztetések nem. A választókerületemet is jártam, bár ott a rendszeres, kéthavi közös polgármesteri találkozások elmaradtak. A képviselői irodában is rendelkezésre álltunk. A járvány tetőzése idején munkatársaimmal 14–15 ezer idős embert hívtunk föl telefonon, és mindannyian megköszönték a helyi támogatásokat. A képviselői szolgálat legszebb része, a személyes találkozások, az ünnepségek, rendezvények viszont elmaradtak, s ezek hiányoznak nagyon.

- Páty számára több döntő fontosságú beruházás jövője is kérdéses lehet. Hogyan áll az autópálya lehajtó ügye?

- Ennek a beruházásnak a véghatárideje 2021-re tervezett, s bízom benne, hogy nem lesz csúszás, vagy csak minimális. Ez nagyberuházásnak számít, s azt a kormány – a munkahelyteremtés miatt is – kiemelten támogatja. S a lehajtó nemcsak Pátynak, hanem Biatorbágynak, Telkinek, Budajenőnek is fontos.

- A másik az önkormányzat teherbírását messze túlnövő, milliárdos nagyságrendű két beruházás, az óvoda és az egészségház. Itt minden előkészítve, csak a tőke hiányzik. Várható valamilyen állami támogatás mostanában?

- Próbálok magam is lobbizni ezért, de látni kell, hogy a jelen helyzet súlyos százmilliárdokat szakított ki a költségvetésből, ugyanakkor bizonyos bevételek sem érkeztek be. Itt külön megköszönöm az önkormányzatoknak, a pátyinak is, hogy megértették, miért van szükség például a gépjárműadó központosítására. Úgy vélem, meg lehet teremteni az egyensúlyt, mert a magyar gazdaságot felszálló ágban érte a csapás, de most prioritást élveznek a gazdaságélénkítő programok. Páty egyébként igazi sikertörténet: az elmúlt öt évben 903 millió forint jutott különféle pályázati pénzekből a településre.

- Mindenki mondja: többé már nem lesz ugyanolyan semmi, mint a járvány előtt. Ön számára milyen tanulságokkal szolgált ez az időszak és milyen változásokra számít?

- Teljesen egyetértek, az életünk meg fog változni. A digitális eszközök előtérbe kerülnek, s átrendezik a munkavégzéseket, háttérbe szorulnak a személyes találkozások, ami veszteség lesz. Aztán pár hónapja még munkaerőhiánnyal küzdött az ország, most pedig tömeges a munkanélküliség. És tapasztaltuk, hogy mennyien hazatértek Nyugat-Európából, akik ott próbáltak szerencsét. Ebből is látszik, hogy a haza mit jelent: amikor baj van, ide jövünk, mert a sajátjaink között érezzük magunkat biztonságban. Megváltoznak az utazási szokások is, mindenhol felértékelődik a hazai turizmus, és a környezetünk védelme is, hiszen, amint leálltunk, kitisztult a környezetünk. Mindezek új feladatokat is adnak egyénnek, kisebb-nagyobb közösségnek egyaránt.


Szádváriné Kiss Mária

Váltás magas kontrasztú változatra

Pátyi Kurír

2021. július

Megjelent a Pátyi Kurír májusi száma! A lapszám letölthető pdf formátumban itt olvasható.

A tartalomból:

- A köztisztviselők és egészségügyi dolgozók köszöntése

- Íjászpálya avató

- Óvodai, iskolai hírek

- Beszélgetés Szöllősiné Silingi Margit tanárnővel

- Székely kapu avató és járási megemlékezés

- Közösségi programok a pincehegyen

- V. Pátyi Sakk Kupa

tovább

Meghívó testületi ülésre 2021.07.14.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló

2011. évi CLXXXIX. törvény 45. §-ában biztosított jogkörömben eljárva

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülését

2021. július 14-én, (szerdán) 16 órára

összehívom és az ülésre tisztelettel meghívom.

 

A testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme (2071 Páty, Kossuth u. 83.).

tovább

Hirdetmények

13-571850-512 kódszámú vadászterület földtulajdonosi közösségének gyűléséről

A 13-571850-512 kódszámú vadászterület földtulajdonosi közösségének gyűléséről készült jegyzőkönyv itt olvasható.

tovább

Széchenyi 2020

Budakeszi Egészségügyi Központ

Január 1-től már a Budakeszi Egészségügyi Központ modern, magas színvonalú és folyamatosan bővülő szakrendelésein tudunak ingyenesen részt venni a pátyi lakosok

Időpont egyeztetés: +36 20 362 7065

Leletkiadás: Hétfő - péntek: 10.00 - 16.00


Képviselői vélemények

Páty komposztál

Óriási érdeklődés mellett indult útjára a komposztáló program, az önkormányzat ingyenesen biztosít egy komposztládát minden pátyi családnak. A jelentkezés feltétele mindössze az állandó pátyi lakcímkártya. Néhány hét alatt már 430 család jelentkezett, közülük kétszázan már most átvehetik az igényelt típust, a többieket tavasszal értesíteni fogjuk az átvételről. Van fa keretes, 340 literes műanyag és 650 literes műanyag. Mindkét műanyag típus Magyarországon készült, újrahasznosított műanyagból. A 340 literes egy fedeles, alul üríthető komposztláda, a 650 literes egy nagyobb kapacitású, műanyag lécekből álló komposztáló keret, aminek nincs fedele, a fa kereteshez hasonló felépítésű.

tovább

Hirdetések

Dreimaster kft
2021. 03. 09.

Kömüveseket, építöipari szakembereket keresünk állandó, folyamatos munkára. Tel: 0620 333 2...

tovább
TK
2020. 10. 27.

Kiadó lakást, vagy családi házat keresek Pátyon, illetve környékén, hosszú távra. 06-20-45...

tovább

Legújabb videó

Eseménynaptár

 
 
 
 
H K Sze Cs P Szo V
1
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
2
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
3
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
4
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
 • Énekvirágok élő lemezbemutató koncert
5
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
6
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
7
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
8
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
9
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
 • Open Páty 3.0
10
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
 • Open Páty 3.0
11
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
12
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
13
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
14
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
15
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
16
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
17
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
18
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
19
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
20
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
21
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
22
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
23
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
24
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
 • Folk-Rock-Blues este a Pincehegyen
25
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
26
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
27
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
28
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
29
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
30
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
31
 • Open Páty
 • PSE foci táborok
 
©2015 Páty önkormányzata